Akihito wordt de eerste Japanse keizer die in 200 jaar aftreedt

Keizer Akihito Obama

Normaal gesproken regeren Japanse vorsten tot hun dood. Echter keizer Akihito gaf vorig jaar aan, dat zijn leeftijd en zwakke gezondheid het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen. De keizer onderging al een hartoperatie en een prostaatkanker behandeling.

Bijna alle keizers aan het eeuwenoude Japanse hof bleven tot hun dood op de troon. Dit wordt de eerste abdicatie van een Japanse keizer in tweehonderd jaar. Het voortijdig aftreden van een Japanse keizer kwam echter nog niet in Japanse wetten voor. Dus eerst moesten deze worden aangepast.

De huidige regeerperiode van keizer Akihito begon op 8 januari 1989 (start Heisei tijdperk). Dit was een dag na de dood van zijn vader. Keizer Hirohito heeft in 1946, na beëindiging van de tweede wereldoorlog, in zijn verklaring voor de menselijkheid de goddelijkheid van de Japanse keizer geschrapt. De keizer van Japan is sindsdien in naam hoofd van de staat, maar speelt meer een ceremoniële rol (geen politieke).

In 2019 wordt Akihito opgevolgd door zijn zoon Naruhito.

Het is nog onduidelijk of prinses Aiko, dochter van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako Owada, de toekomstige Japanse keizerin kan worden. De geboorte van de prinses leidde in Japan tot levendige discussie over de vraag of de wet op de Keizerlijke Familie aangepast kan worden. Volgens de huidige wetten kan een vrouw in Japan niet op de Chrysantentroon plaats nemen. Als de wetten niet aangepast worden wordt prins Hisahito, het derde kind van prins Fumihito de broer van kroonprins Naruhito, de troonopvolger.  

 

Alles te weten komen over het prachtige Japan?

Schrijf u nu in voor de aankomende Reis-Info-Middag. In een paar uur komt u veel te weten over Japan.

Schrijf u nu in

Een reis boeken bij TAO? Zo werkt TAO

Wilt u een reis boeken? TAO biedt zowel maatwerk als Easy-to-go reizen. Lees hier hoe u een reis naar Japan boekt.

Hoe werkt het

Vraag de TAO brochure aan

Ontvang een exemplaar via de post.

Schrijf u nu in

Bekijk ook onze andere blogposts


Masterclass Succesvol Zakendoen met Japan

15-03-2024

De masterclass van TAO Japan Specialist geeft een introductie in de Japanse zakencultuur en etiquette. Deze bepalen voor een groot deel de communicatie met Japanners. Kennis hiervan zal onnodige ruis in het contact wegnemen. Verder is de masterclass er op gericht om u startklaar te maken voor een zakenreis naar Japan of u voor te bereiden op het ontvangen van een Japanse delegatie.

verder lezen

Nog beperkte mogelijkheid inschrijven Japan Reis-Info-Middag

15-03-2024

De middag is vaak weken van tevoren volgeboekt. Schrijf u daarom tijdig in.

verder lezen

Japan Reis-Info-Dag: Za. 13 april, 13.30 tot 16.30

15-02-2024

Een inspirerende Japan middag met thee-proeverij, sake-proeverij en heerlijke Japanse hapjes/drankjes in het centrum van Amsterdam. Deelname aan deze middag maakt dat u beter voorbereid op reis gaat.

verder lezen