Het handelsverdrag tussen de EU en Japan, hier draait het om

In Tokio tekent premier Shinzo Abe namens Japan en namens de Europese Unie zetten Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-president Donald Tusk hun handtekening. Eigenlijk zou dat vorige week gebeuren, in Brussel, maar vanwege de stortregens die Japan vorige week teisterden werd het moment verschoven en reisde de EU-delegatie af naar het land van de rijzende zon.

Waarom is dit akkoord zo belangrijk?

Jaarlijks exporteren Europese bedrijven voor 86 miljard euro aan goederen en diensten naar Japan. Het land is na China de grootste afzetmarkt voor Europese landen in Azië. Japan is bovendien de derde economie ter wereld met een bevolking van 127 miljoen mensen. Handel wordt nu gehinderd door regels die buitenlandse bedrijven benadelen ten opzichte van Japanse bedrijven.

Met het vrijhandelsakkoord gelden dezelfde regels voor Europese en Japanse bedrijven.
Daarbovenop wordt de in- en uitvoer op zichzelf ook makkelijker, omdat douaneprocedures worden versimpeld. Het is tenslotte niet meer nodig om te controleren of goederen aan de kwaliteitseisen van het ene land voldoen, omdat dezelfde eisen gelden in het andere land. Het handelsakkoord scheelt Europese bedrijven op jaarbasis 1 miljard euro aan invoerheffingen. En doordat handel makkelijker wordt, zal meer gehandeld worden, zo is de gedachte. Een woordvoerster van Eurocommissaris Malmström van Handel laat weten dat het akkoord voor naar schatting 13,2 procent meer handel zal zorgen, wat neerkomt op 13,5 miljard euro.

En Nederland, profiteren wij ook van de vereenvoudigde douane regels?

Uiteraard, maar de handel met Japan is niet heel indrukwekkend te noemen. Vorig jaar exporteerden we voor 3,6 miljard euro, volgens cijfers van het CBS. We importeerden ruim het dubbele, bijna 7,8 miljard euro. Ter vergelijking: naar onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, exporteerden ‘we’ vorig jaar voor 107 miljard euro.  Volgens de Europese Commissie zijn er bijna 3000 Nederlandse bedrijven die exporteren naar Japan en werken ruim 26.000 mensen bij die bedrijven. Het akkoord is onder meer goed nieuws voor zuivelfabrikanten: de invoerheffing van 29,8 procent op kaas wordt geschrapt.

Bron RTL-Z

 

Alles te weten komen over het prachtige Japan?

Schrijf u nu in voor de aankomende Reis-Info-Middag. In een paar uur komt u veel te weten over Japan.

Schrijf u nu in

Een reis boeken bij TAO? Zo werkt TAO

Wilt u een reis boeken? TAO biedt zowel maatwerk als Easy-to-go reizen. Lees hier hoe u een reis naar Japan boekt.

Hoe werkt het

Vraag de TAO brochure aan

Ontvang een exemplaar via de post.

Schrijf u nu in

Bekijk ook onze andere blogposts


Masterclass Succesvol Zakendoen met Japan

15-03-2024

De masterclass van TAO Japan Specialist geeft een introductie in de Japanse zakencultuur en etiquette. Deze bepalen voor een groot deel de communicatie met Japanners. Kennis hiervan zal onnodige ruis in het contact wegnemen. Verder is de masterclass er op gericht om u startklaar te maken voor een zakenreis naar Japan of u voor te bereiden op het ontvangen van een Japanse delegatie.

verder lezen

Nog beperkte mogelijkheid inschrijven Japan Reis-Info-Middag

15-03-2024

De middag is vaak weken van tevoren volgeboekt. Schrijf u daarom tijdig in.

verder lezen

Japan Reis-Info-Dag: Za. 14 dec. 14.00 tot 16.30

15-02-2024

Een inspirerende Japan middag met thee-proeverij, sake-proeverij en heerlijke Japanse hapjes/drankjes in het centrum van Amsterdam. Deelname aan deze middag maakt dat u beter voorbereid op reis gaat.

verder lezen