Laat u door Japan verrassen.

Japan is één van de meest ontwikkelde landen in Azië. Dit ziet u terug in moderne steden, toeristische faciliteiten, ultramodern vervoer, technologie en unieke architectuur. Japan is steeds populairder onder toeristen. Dit is niet zo gek want er zijn genoeg redenen om op vakantie naar Japan te gaan. Het is het veiligste land van de wereld. Alleen al in de hoofdstad Tokyo is genoeg te beleven om minimaal een week door te brengen. Wanneer u naar Japan op reis gaat kunt u de prijzen niet vergelijken met bijvoorbeeld Thailand. De prijsstelling komt meer overeen met een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland.

Eten en drinken in Japan

Japan heeft een geweldige keuze aan de heerlijkste gerechten zoals sushi, sashimi, teppanyaki en sukiyaki. Door de wat kleine restaurants te bezoeken en de traditionele Japanse gerechten te bestellen is het eten in Japan een ware belevenis. In Tokyo, met name in wijken als Shinjuku, zijn veel buitenlandse restaurants te vinden. Uiteraard zijn er ook de nodige fast food restaurants (McDonald's, KFC e.d.). De échte culinaire belevenis heeft u bij een traditioneel Japanse overnachting op het platteland. Het diner staat garant voor een smaakbelevenis die u niet snel zult vergeten. Het eten in Japan is qua prijs goedkoper en kwalitatief beter dan in Nederland.

Het klimaat en landschap van Japan

Japan is een eilandenrijk met bijna 7.000 eilanden. De vier grootste eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Japan heeft een gematigd klimaat, welke redelijk te vergelijken is met Europa. Er zijn vier jaargetijden, met elk hun specifieke eigen karakter, zoals kersenbloesem in de lente en de 'Indian Summer' in de herfst. Er is veel variatie in het landschap: van steile bergen, zoals de vulkaan Mount Fuji, tot beboste hellingen met woeste rivieren en mooie meren.

De top vijf mooiste gezichten

Japan is een eilandenrijk en bestaat uit de vier grote eilanden: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu, die samen 98 procent van het grondgebied beslaan. Verder zijn er nog bijna 4000 kleine eilanden. De eilanden van Japan bestaan voor driekwart uit dichtbeboste bergen en heuvels. Het grootste deel van de bergen en bergkammen komt niet boven 2000 meter. Een uitzondering vormt het Hidagebergte ofwel de Japanse Alpen in Zuid-Honshu, dat gemiddeld 3000 meter hoog is.

De Top 5 van TAO

Als extra inspiratie voor uw droomreis hebben wij een aantal bijzondere plekken in Japan voor u geselecteerd.

De Top 5 van TAO

Als extra inspiratie voor uw droomreis hebben wij een aantal bijzondere plekken in Japan voor u geselecteerd.

  • Adembenemende vulkanen
  • Mooiste kusten en stranden
  • Pelgrims- en wandelroutes
  • Samoerai en kastelen
  • Unesco Werelderfgoed

Geloof en Godsdienst

Japan kent twee religies. Het Shintoïsme (oudste volksgeloof in Japan) en Boeddhisme worden als belangrijkste godsdiensten gezien. Het Shinto is typisch voor Japan. Het Boeddhisme komt van oorsprong uit China en is in Japan tot Zen-Boeddhisme verfijnd. De meeste Japanners belijden zowel het Shintoïsme als het Boeddhisme. Beiden zijn diep in de Japanse cultuur ingebed. Een Shinto ceremonie is er wanneer iemand gaat trouwen of een kind geboren is. Een Boeddhistische ceremonie is er wanneer iemand is overleden. Festivals worden net als antiekmarkt of braderie vaak bij een tempel georganiseerd. In Japan heerst een door de grondwet gegarandeerde vrijheid van godsdienst.

Festivals en nationale feestdagen

Het bijwonen van een Japans festival is een belevenis op zich. Er zijn vele lokale festivals (matsuri). Daarnaast zijn er een aantal grote landelijke festivals, zoals het Nikko festival (17-18 mei), het Kyoto Gion Matsuri (juli) en het Nebuta festival in Aomori (2-5 augustus). De meeste festivals vinden plaats rondom tempels en kenmerken zich door een braderie, rommelmarkt, optocht of culturele activiteiten. Japan heeft 13 nationale feestdagen verspreid over het jaar. De drukste periodes zijn de week rond 1 januari en de eerste week van mei (Golden Week). Bijna alle Japanners hebben dan vrij en trekken er op uit. Houdt u er rekening mee dat hotels rondom feestdagen en festivals soms al een jaar van te voren volgeboekt zijn.

Japanse gewoontes

In Japan gaat alles anders dan u gewend bent. Zo ziet u dat Japanners elkaar begroeten door te buigen. Mensen in dienstverlenende functies (bijvoorbeeld taxichauffeurs en politieagenten) dragen altijd witte handschoenen. Het is niet gebruikelijk om fooien te geven. Verder slapen Japanners vaak in de metro op weg naar het werk. Kijk er niet van op wanneer uw buurman zijn hoofd op uw schouder legt. Japan heeft het grootste aantal verkoopautomaten van frisdrank, blikjes hete koffie, een liter pak sake, eieren of zelfs levende kreeften. Alles in Japan is gericht op anderen niet te storen. Treinen rijden stipt op tijd en in de trein heerst rust. U wordt nooit gestoord door het telefoneren van medereizigers. Hightech toiletten met bipssproeiers zijn in elk huishouden te vinden. Bij het betreden van traditionele hotels doet u uw schoenen uit en trekt u slippers aan. Voor het toilet zijn er weer aparte slippers.

Taal

Japanse taal bestaat uit 3 soorten karaktertypes. De Kanji (7.000 Chinese karakters), de Hiragana en Katakana. De westerse stijl (in Japans: Romaji) van lezen en schrijven is horizontaal, van links naar rechts, van boven naar onder en van voor naar achter. De traditionele Japanse stijl is verticaal en van rechts naar links en van achter naar voren.

De grootste steden van Japan