Geld, geldautomaten en fooi. Is Japan duur?

Een Japan reis kunt u vergelijken met de prijs van een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland. Japan is qua prijsniveau zeker niet te vergelijken met landen in ontwikkeling zoals China, Indonesië of Vietnam. Lokale restaurants zijn over het algemeen 30% goedkoper dan in West Europa.

Geld wisselen

Bij aankomst op de luchthaven kunt u het beste direct voor meerdere dagen geld wisselen of pinnen. In Japan kunt u nooit met euro’s of US dollar betalen. De waarde van 100 Japanse Yen = € 0,78 (zomer 2018). De actuele koers kunt u opvragen via de valutacalculator.
Tip van TAO: neem vanuit Nederland alvast voor ca. € 150,- tot € 250,- p.p. aan Japanse Yen mee naar Japan, zodat u de eerste dagen voldoende geld op zak hebt (voor het geval uw pinpas niet werkt). Bij aankomst op elk internationaal vliegveld in Japan kunt u tegen een goede koers geld wisselen.

Geld wisselen euro Yen

Geldautomaten

Japan heeft een cashgeld economie. Japanners lopen veelal met een zak vol Yens contant op zak (tot wel € 1.000,-). Geld pinnen is mede daarom op het platteland regelmatig niet mogelijk. In de grote steden kunt u geldautomaten bij het postkantoor gebruiken. Het is soms ook mogelijk om bij geldautomaten in supermarkten te pinnen. Houd u er echter wel rekening mee dat lang niet alle geldautomaten buitenlandse bankpassen accepteren. Contant geld op zak is geen probleem: Japan is een zeer veilig land, u hoeft niet zo bang te zijn dat uw geld gestolen wordt.

Creditcard

De Visa-creditcard wordt het meest algemeen geaccepteerd, maar ook American Express / Diners Club en MasterCard worden geaccepteerd.

Fooien

Het is ongebruikelijk om in hotels of restaurants fooien te geven. Ook taxichauffeurs verwachten geen fooi.

Openingstijden winkels, postkantoren en banken

Postkantoren: open van 09.00 uur tot 17.00 uur (weekdagen).
Banken: meestal open van 09.00 uur tot 15.00 uur (weekdagen).

Op nationale feestdagen zijn alle banken, instellingen, bedrijven en soms musea gesloten. Kijk op internet wanneer de nationale feestdagen vallen (meestal elke maand één nationale feestdag, veelal op een maandag). Attentie: als een nationale feestdag op een zondag valt, dan wordt deze verschoven naar de maandag. Musea zijn soms wel open op deze dagen en erg druk.

TAO Japan Reis-Info-Middag

Tijdens de TAO info-middag vertellen wij nog meer over Japan. Ook een keer een middag bijwonen? Schrijf u nu in!

Schrijf u nu in

Heeft u vragen over TAO?

Vragen over onze reizen naar Japan? Bel of mail TAO.

Ga naar contact

Meer info in ons blog

Lees in ons blog meer nieuws, tips en leuke weetjes over Japan

Ga naar het blog